Tips/injagning

För många år sedan skrev Yngve Gustafsson och Håkan Cajander ihop en text om hur det kan gå till att jaga in sin PBGV. Texten publicerades bl.a i Petitbladet år 2000.
Vi petitvänner fick tillåtelsen av författarna att publicera denna text, så här kommer den igen.

SKA DU JAGA IN DIN HUND ?

Vi har försökt på några rader, ge Er lite tips inför injagningen av din hund. Vi har endast koncentrerat oss på just injagningen. När det gäller uppfostran har vi ej berört det området, men givetvis behöver också en jakthund dressyr, allt ifrån att gå i koppel till att komma när du kallar på den.
Både jakthundsklubbar och brukshundsklubbar ordnar kurser. På köpet får du även en bra kontakt med din hund som är a och o om du vill ha en hund, som vill arbeta tillsammans med dig och lära sig förstå dig.

Själva injagningen kan börja med att du ger hunden skogsvana. Tex genom skogspromenader och träna viltspår. Försök avsluta promenaden så att hunden får möjlighet att att följa sin egen löpa tillbaka. En petit ska man inte börja jaga in för tidigt, helst ska den vara 1 år. En unghund är varken psykiskt eller fysiskt utvecklad att klara för långa pass !! En ettåring kan jämnföras med en människa på 12 år.

Ett antal uppfödare befarar att en del av de sjukdomar som drabbar hundar kan bero på för tidig och hård jakt, tex. immunförsvarsdefekter.
Börjar man för tidigt finns det också risk att hunden lär sig dumheter, som tex gå till främmande, ej följa löpan tillbaka etc. som kan vara svåra att arbeta bort.
Ett bra sätt att arbeta med den jaktliga biten och dessutom stärka kontakten mellan hund och förare är att börja med viltspår. Det kan du starta med när hunden är 4-8 månader. En vältränad hund på viltspår, kan vara halva injagningen till en drivande hund.

När du ska börja själva injagningen, så ska du om möjligt jaga in din hund ensam. Hunden ska lära sig att den ska jaga tillsammans med DIG. Den ska alltid komma tillbaka till dig.
När man är fler finns det alltid en risk att man blir stressad. Man vill ha snabba upptag, man går för fort och man ser gärna att det blir skjutet. Det finns även de som vill att hunden ska komma snabbt tillbaka så du kanske börjar hämta din hund, istället för att den får lära sig att självmant ta sig tillbaka.
Många har börjat med använda pejl i samband med injagningen, använd den med sunt förnuft. Tänk efter två gånger innan du börjar använda den för att hämta din hund.
En annan fördel med att jaga in hunden ensam är att du kan avbryta jaktdagen när man tycker det är lämpligt, utifrån hundens perspektiv.

Söket är nog det man måste arbeta mest med när det gäller en Petit. Rör dig sakta och/eller sätt dig så hunden får en chans att söka av den närmaste omgivningen. Om hunden stannar kvar hos dig, gå då sakta framåt, stanna då och då. Uppsök gärna platser där du sett eller vet att vilt uppehåller sig. Gå ej in i kärnområdet direkt, utan håll dig i kantzonen, så kanske hunden får slag när den ligger ute på sök. Om hunden har slag, så uppmuntra den gärna.
När hunden är ute på sök, fått slag eller driver är det av allra största vikt att du stannar kvar på den plats där ni skildes åt. Hunden ska alltid känna sig trygg och säker på att du finns kvar. Efter ett antal gånger kan du flytta dig en kortare sträcka, för att om hunden tar dina slag, om inte så kalla på hunden.
Om du har en hund som du tycker driver för länge, gå då och koppla den, när den uppnått den tid som du tycker är lämpligt. Om du är konsekvent och kopplar eller inte skjuter efter den tiden, finns det stora möjligheter att din hund lär sig släppa självmant. Har du lärt din hund inkallning, finns det en stor chans att det kommer att lyckas.
Här är det väldigt viktigt, att när du har kopplat hunden, så måst du släppa den igen och inte sätta in den i bilen och avsluta jakten !
Om du däremot har en hund som du inte tycker håller i tillräckligt länge, så uppsök då den plats där hunden slutade och uppmuntra den att ta upp igen. Om nu hunden håller de tider som du tycker är lämpligt, ge den mycket beröm. Beröm är alltid viktigt att ge i alla moment som hunden gör rätt.

Inkallning lär du hunden från 8veckors ålder. När hunden ska få mat eller vid andra tillfällen som upplevs positivt, så använd din röst eller pipa/horn (samma som du kommer att använda i skogen) för att kalla på den. När den kommer, ge den massor av beröm och något godis. Använd inte det i tid och otid, utan när du vet att hunden kommer. Inkallning lär du dig bäst genom att gå en dressyrkurs.

Alla är vi olika, jägare som hundar. Det finns inget facit hur man gör för att få en trevlig och duktig jakthund. Dessa tips tror vi på, och du har andra sätt som fungerar, fortsätt då med det.
Lycka till !!

Välkommen

Välkommen till www.petitvannerna.n.nu.
Informations sida om PBGV som ägs av
Inge & Cilla.

 

Uppdaterat: 12/4-2019* 

 

Länkar