Viltspår

Tips när det gäller viltspårsträning.

Denna text är sammanställt av Yngve Gustafsson Dianagårdens Kennel och vi är glada för att engång i tiden fått tillåtelse till att publicera den.

Börja enkelt för din hund. Lägg de första spåren inte allt för långa och utan vinklar. Använd rikligt med blod och släpa en rådjursklöv efter dig. En ketchupflaska eller liknande är ett bra verktyg att bloda med. Använd nötblod.
Minska blodet gör även bloduppehåll, förläng spåret och gör även någon vinkel efter hand som ni börjar känna er säkra.

Detta gäller för ett riktigt spår SKKs regler och anvisningar

Träningen
Änvänd spårsele eller spårhalsband, samt en lina som ska vara mellan 5-10 meter. Sätt på spårsele eller halsbandet ett par meter från spårets början. Låt hunden gå fram till rutan och säg spår eller sök. När hunden börjar följa spåret så ge den mycket beröm. Om hunden inte förstår att den ska följa spåret, gå då brevid hunden och peka på blodstämplarna. Om hunden börjar följa blodstämplarna så fatta tag i linan minst 5 meter bakom hunden och ge mycket beröm. Vill hunden gå för fort, så håll då igen så att ni rör er så att du lätt kan följa din hund. Om hunden går ur spår försök då inte att styra den med linan, utan säg NEJ, går fram till hunden, lyft eller ta tag i spårselen och ställ hunden på samma plats som den gick ur. För hunden i spårets riktning och säg spår eller sök. När hunden tar an spåret igen, ge den då mycket beröm. Gör även på detta sätt om hunden går över på viltslag. I dessa lägen är det viktigt att du lär dig din hund, så att du kan läsa dess beteende.
När hunden kommer till vinklarna, låter du den gå ut högst ca 10-15 meter, för då har hunden ingen blodvittring och ska börja ringa, om hunden ej gör det, fatta då tag i linan ca 2 meter från hunden och lär den söka runt tills den finner spåret igen. Så fort den finner spåret och börjar följa det igen, ge beröm och släpp ut linan. När du kommer fram till spårslutet och hunden funnit klöven, ge beröm, gärna något godis, samt visa din glädje genon att leka en stund med din hund. Tag sedan av spårselen och sätt på kopplet och gå samma spår tillbaka. På så sätt lär sig hunden att ta sin löpa tillbaka ( bra till höstens drevjakt). Träna inte för ofta, en gång i veckan är lagom. Ha gärna en 3-4 spår uppsnitslade, så hunden får träna på olika ställen. Börja träna så smått när hunden är 4-8 månader, men det är aldrig för sent att börja.
Detta kanske låter lite krångligt, men efter en 8-10 ggr börjar både du och och din hund bli så säkra så ni kan starta på ett anlagsprov. Regler och anvisningar finns i länken ovan.

Lycka till !!

Välkommen

Välkommen till www.petitvannerna.n.nu.
Informations sida om PBGV som ägs av
Inge & Cilla.

 

Uppdaterat: 12/4-2019* 

 

Länkar